Categories
Uncategorized

Motorsporten blir elektrifierad

Elbilar är i ropet just nu, och inte bara för privatpersoner. Det kanske kommer att dröja innan hela motorsporten är elektrifierad, men redan nu tar flera tillverkare steg i denna riktning, och det rör sig inte alltid om små steg.

Volkswagen har aviserat att företaget kommer att satsa på elektrifierad motorsport, och lägga ned sina satsningar på bensin- och dieseldrivna fordon för dessa ändamål. Kanske är detta ett sätt att “greenwasha” sig efter dieselskandalen som rullades upp för några år sedan. 

Hädanefter, meddelades från Wolfsburg i höstas, kommer alla Volkswagens fordon för motorsport att vara baserade på elplattformen MEB. Framgångarna har redan börjat, om än i form av relativa sådana. VW:s prototyp I.D. R har satt rekord på Nürnbergring, men det är värt att notera att det rör sig om ett rekord för eldrivna fordon. Volkswagen hoppas kunna använda motorsporten dels som en testarena för innovationer, dels som ett skyltfönster för sina eldrivna satsningar, för att göra elfordon mer attraktiva för konsumenterna.

De team som finns idag och som har köpt bilar med förbränningsmotorer från Volkswagen kommer även i fortsättningen att kunna köpa reservdelar till sina fordon. 

Inte bara Volkswagen satsar på elektrifierad motorsport, och det rör sig inte bara om banracing. Ett annat exempel kommer nämligen från Opel. Corsa-e, som precis som namnet antyder drivs med el, kommer i en rallyversion. Några saker har ändrats i denna jämfört med originalet:

  • Ny fjädring
  • Fem millimeter bredare och högre
  • Två millimeter längre axelavstånd

Motoreffekten och batteripaketet blir dock desamma, och den elektroniska servostyrningen är kvar. Antisladd- och antispinnsystemen är dock frånkopplade, och detsamma gäller de låsningsfria bromsarna. Prislappen blir strax under 50 000 euro.

Enligt Jörg Schrott på Opel Motorsport är modellen, Opel Corsa-e Rallye, den första eldrivna rallybilen i världen, vilket gör att det inte finns så mycket att inspireras av. Opel får därmed göra alla misstagen själva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *