Categories
Uncategorized

Motorsporten i våra hjärtan

Fotboll, ishockey och skidskytte i all ära. Svenskarna har även ett passionerat förhållande till motorsport i alla dess former. 

Atechmotor är sajten för dig som älskar motorsport. Här skriver vi om folkrace, rallycross, rally, speedway, enduro och många andra former av sport där varvtal, hästkrafter och kubik är långt ifrån oviktiga.

Folkrace

Folkrace är kanske den mest svenska av alla motorsporter, men faktum är att den ursprungligen kommer från Finland, där den kallas jokamiehenluokka. Även i Norge tävlar man i folkrace, som där kallas bilcross. 

Det finns 130 banor för folkrace i Sverige, och varje år genomförs ungefär 450 tävlingar. De största tävlingarna är Semesterracet i Vimmerby och Folkracefestivalen i Motala. Det som utmärker folkrace är att bilarna är vanliga personbilar, med extra säkerhetsutrustning, och att banorna är byggda för att ingen ska köra snabbare än 80 km i timmen. Turbo och fyrhjuldrift är inte tillåtet. 

Efter varje lopp är bilarna som deltagit till salu, till ett fast pris. Det innebär att vem som helst kan köpa en bil, och att det inte lönar sig att trimma och optimera sin bil för mycket.

Rallycross

Folkrace är en utpräglad amatörsport, och det närmaste som finns på proffsnivå är rallycross, som dock är en äldre sport. Redan 1971 hölls den första rallycrosstävlingen på svensk mark, vilket är ungefär tio år före den första folkracetävlingen. 

Rallycross körs på en bana belagd med grus eller asfalt, som är ungefär en kilometer lång. En tävling kan bestå av ett heat, eller flera. Vid tävlingar med flera heat kan poängen räknas samman, eller så består tävlingen av försöksheat med utslagningar och sedan en final. 

Sveriges bästa rallycrossförare är Kenneth Hansen från Götene. Även hans söner, Kevin och Timmy Hansen, kör rallycross.

Rally

Rally skiljer sig från andra motorsporter i och med att det sitter två personer i bilen: en förare och en kartläsare. Tävlingarna körs på vägar som är avstängda för annan trafik, och dessa sträckor kallas specialsträckor. Mellan dessa sträckor körs bilarna i vanlig trafik, s.k. transportsträckor, och där ska föraren följa trafikreglerna. 

Det finns många olika varianter av rally. Dels finns sporter som rallysprint, en mer publiktillvänd variant där man kör flera heat på en kort sträck. Det finns även olika klasser. Varje klass har en bokstav, och ju högre upp i alfabetet, desto färre begränsningar på bilarna.

Speedway 

Speedway körs med en speciell typ av motorcykel, på en rundbana belagd med grus blandat med lerskiffer eller lera. Till skillnad från de flesta andra motorsporter är det en lagsport, med sju förare i varje lag.

Matcherna består av 14 heat, där vinnaren får tre poäng, tvåan två poäng, trean en poäng och fyran noll poäng. Förutom att plocka poäng till laget tar förarna även individuella poäng. För att ett lag inte ska kunna dominera sporten år efter år får man inte ha mer än ett visst antal individuella poäng i laget. 

Speedway låter en hel del, vilket gjort det svårt att hitta bra platser för tävlingar i de större städerna. Sporten är därför störst i mindre städer, som Motala, Mariestad, Västervik och Hagfors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *