Categories
Uncategorized

Nytt tak på garaget

Det är viktigt att se om sitt garage med jämna mellanrum. Du bör kontrollera både exteriören och interiören, och inte minst taket. Det är inte kul om det börjar läcka. 

När det handlar om tak har man i de flesta fall tre material att välja mellan: tegel, plåt och takpapp. Vart och ett av dessa har sina för- och nackdelar. Tegeltak är det mest klassiska i de allra flesta svenskars ögon, men passar bäst på sadel- och mansardtak. Det är få garagetak som är byggda på detta sätt, även om de finns.

Även om du bestämmer dig för att göra jobbet själv är det en bra idé att konsultera en takläggare. Då kan du få många råd på vägen, både när det gäller materialval och andra saker.

Några saker att tänka på:

  1. Hur ser taket ut idag? Lutar det? Det är svårt att få ett platt plåttak att bli helt tätt, så på ett sådant tak är papp det bästa alternativet. För att papptaket ska fungera optimalt bör taket luta minst tre grader, men det är ganska enkelt att ordna.
  2. Hur ser tak på omgivande byggnader ut? Om det är tegeltak på övriga byggnader på tomten är det frestande att lägga tegeltak även på garaget. Idag går det dock att få plåttak med nästan vilket utseende som helst. Det kan med andra ord passa utmärkt med ett plåttak på garaget, samtidigt som man bibehåller karaktären.
  3. Klara du av arbetet på egen hand? Är du någorlunda händig kan du lägga ett papptak själv, eller tillsammans med några händiga vänner. Men att lägga ett plåttak och få det snyggt är svårare. Ett sådant jobb bör du överlåta till en fackman.
  4. Vill du få lite el “gratis” genom att sätta solceller på taket? Det går, med modern teknik, att lägga solpaneler även på tegeltak. Men det kan vara en bra idé att börja i andra ändan: vilka solpaneler passar bäst för dina behov? Därefter kan du bestämma dig för ett material till garagetaket som passar de solceller du vill ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *